Formalet kaffe

FRA BØNNE TIL KOP....

Kaffetræet vokser bedst i et fugtigt og varmt klima og dyrkes derfor kun omkring Ækvator - mellem stenbukkens og krebsens vendekreds. Der fundet et optimalt klima til kaffedyrkning med 1000-1500 mm nedbør pr. år og en temperatur på mellem 17 og 23 gr. C.

Blomster:

Kaffetræets blomster dufter af jasmin og har altid grønne blade. Kaffefrugten ligner et kirsebær, men har to kerner - kaffebønner. Nogle gange udvikler kaffebærret kun én bønne. Det kaldes for en perlebønne.

Modne bær:

​Det tager 8-12 måneder for et bær at modnes. 4000 bær giver 1 kilo færdig kaffe (ca. 2 kaffetræer)

Der findes to former for kommercielle kaffebønner: Arabica og Robusta.

Arabica står for 65% af al kaffe, som dyrkes i dag. Smagen er rund og blød og meget aromatisk.

Robusta står for de resterende 35% af verdensproduktioneb. Bønnerne har en stærk, bitter og meget fyldig smag.

Afgrøde:

Kaffetræets bær modnes ikke samtidigt. Næsten al kaffe plukkes i hånden for at få den bedste kvalitet.

  • For at adskille frugtkødet fra bønnerne kræves en bearbejdning, som kan foregå på to måder: Den tørre måde eller den våde måde.
  • Herefter sorteres kaffebønner og alt efter om de er sorteret manuelt eller maskinelt - vil det afspejle prisen.
  • Når kaffen er sorteret og kontrolleret, pakkes den i sække og venter på at blive solgt.
  • Verdensprisen og dagsprisen på kaffe bestemmes hovedsageligt på de internationale kafebørser i London og New York. Vejrhændelser i lande, hvor der høstes kaffe, kan føre til mangel på kaffe, og til at prisen går op. Der forekommer også spekulationer på børserne som påvirker priserne.

Følg med på Facebook

Kom ind og følg os på Facebook, hvor vi poster nyheder, tilbud, konkurrencer og meget mere!